Aktif Bilgisayar Alışverişin Yeni Adresi
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Bluetooth, GPRS ve Wi-fi Nedir?

Aşağa gitmek

Bluetooth, GPRS ve Wi-fi Nedir? Empty Bluetooth, GPRS ve Wi-fi Nedir?

Mesaj  Cihad Arcagök Ptsi Eyl. 24, 2007 2:33 pm

Bluetooth Nedir?
Kablo bağlantısını ortada kaldıran kısa mesafe Radyo Frekansı(RF) teknolojisinin adıdır. Bluetooth bilgisayar, çevre birimleri, ve diğer cihazların birbirleri ile kablo bağlantısı olmadan görüş doğrultusu dışında bile olsalar haberleşmelerine olanak sağlar.Bluetooth teknolojisi 2.4 GHz frekans bandında çalışmakta olup, ses ve veri iletimi yapabilmektedir.721 Kbps’a kadar veri aktarabilen bluetooth destekli cihazların etkin olduğu mesafe yaklaşık 10 metredir.Bluetooth telsiz teknolojisi cihazlar arasında senkronizasyon sağlamak ve veri aktarmak amacı ile kullanılabilir.bluetooth teknolojisi GSM telefonlarını kullanarak masaüstü ve mobile cihazlarınızı şirket networklerine veya internete bağlayabilir, dosya alışverişi yapmasına olanak sağlar.

Bu teknolojiye neden Bluetooth Denilmiştir?

Bluetooth adını 10.yüzyılda Danimarka ve Norveç’i birleştiren Danimarka kralı Harald(Bluetooth, Blatand)’dan almıştır.İsim verme olayı bir telsiz teknolojisi ile başlangıçta telekom v ebilgisayar endüstrilerini birleştirmek amacıyla ortak çalışma yapan ve bugün de Bluetooth Special Interest Group(SIG) Bluetooth özel çalışma grubunda etkili olan Ericson ve Nokia firmalarının çalışması sonucu ortaya çıkmıştır.

Bluetooth un benim için ne faydası olur?

Bluetooth,ofis içi telsiz bağlantılarınız için yüksek performanslı, uygun ve düşük maliyetli bir çözüm sunmaktadır.

Sizin ayrıca bir çaba göstermenize gerek kalmadan Bluetooth verilerinizin sürekli güncel kalmasını sağlar.Bluetooth cihazları nerede olursa olsunlar 10 metrelik bir alan içinde otomatik olarak birbirleri ile veri aktarma işlemlerini yaparlar.Örneğin Bluetooth arabirimi bulunan masaüstü bilgisayarınız ve el bilgisayarınız siz ofis içinde başka bir işle uğraşırken otomatik olarak birbirleri ile bilgi alışverişini başlatırlar ve bu alışverişi gün boyu yenileyerek sürdürebilirler.

Bluetooth kablo karmaşasına son verir. Bluetooth kablo yerine RF ile bağlantı sağladığından cihazların bağlantısı için kabloya gerek kalmaz.Kablo bağlantısının yarattığı klasik problemler ortadan kalkar. Ayrıca seyahat ederken bağlantı kablolarını yanınızda taşımanız gerekmez.

Bluetooth esneklik demektir. 1 metrelik bir alan içinde tüm Bluetooth cihazları birbirleri ile radyo bağlantısı kurar.Ofis içinde rahatça hareket eder, evde çalışmak istediğinizde, seyahate gittiğinizde ayrı bir kuruluşa gerek kalmadan tüm bluetooth cihazlarını kullanmaya başlayabilirsiniz.

Bluetooth size zaman kazandırır. Arızalanan veya kopan bağlantı kablolarını değiştirmeye, yedekte tutmaya gerek kalmaz.Farklı cep telefonları için ayrı ayrı bağlantı kabloları almanıza gerek kalmaz.

Bluetooth küresel bir çözümdür.Dünyadaki tüm ülkelerin %95’i Bluettoh 2.4 GHz geniş spektrum bandını desteklemektedir.Bluetooth ile hemen hemen dünyadaki her yerden cep telefonunuz ve taşınabilir bilgisayarınız ile kuracağınız bir telsiz bağlantı yardımı ile internete ulaşabilirsiniz.

Bluetooth Network ne kadar güvenli?

Bluetooth Personal Area Network(Kişisel Alan Network, PAN) Bluetooth cihazlarından oluşmuş bir network olup, ferakans atlama metodu ile aynı ana dağıtım cihazlarını paylaşmaktadır. Bir PAN oluşturmak için tek noktadan çok noktaya iletişim kurabilen en az iki adet bluetooth cihazı olmalıdır.(taşınailir bilgisayar ve cep telefonu gibi). Bu sayı en fazla sekiz adet cihaz ile sınırlandırılmıştır. PAN oluştururken bir cihaz ana kontrol birimi olarak çalışırken diğer cihazlar buna bağlı çalışan birimler olarak belirlenir.PAN içerisinde yer alacak cihazlar kullanıcı tarafından yetkilendirilmelidir.Böylelikle güvenli bir iletişim sağlanmış olur.

Bluetooth ile Wi-Fi Rakipmidir?

Bu iki teknolojiyi birbirine rakip olarak düşünüp karşılaştırmak bir hata olur. Bluetooth ve Wi-Fi teknolojileri farklı cihazlar üzerinde farklı işlevler amaçlanarak tasarlanmıştır. Bu iki teknolojinin aynı uygulamalar için rakip olmadığını anlamak için herbirinin özel olan parametrelerini incelemek gereklidir.

Wi-Fi(802.11b) Bluetooth
Tasarım Mantığı hızlı ve ethernet uyumlu ucuz, küçük,düşük enerjili
Güç İhtiyacı yüksek.telefon veya PDA düşük.telefon veya PDA
cihazlarındaki batarya için fazla cihazlarında etkili bir
bir enerji gereksinimi. şekilde çalışır.
Alıcı Ölçüleri şimdilik PCMCIA büyüklüğünde 2.5 cm x 2.5 cm
Her bir alıcı şimdilik yaklaşık olarak $10’ın altında düşmeye
cipin maliyeti $ 90 ve düşmeye devam ediyor. devam ediyor.
Kapsama Alanı 250m-1km arası bölge 25 m den küçük bir alan
koşullarına bağlı
Data Çıkış Gücü 2 ile 11MB arasında 1.2 MB
(cok yakında 56 MB)

Wi-Fi Nedir?

Büyük donanım üreticileri birkaç yıldır kablosuz ağ ekipmanları üretiyorlar. Eğer ilk başlarda her kafadan bir ses çıksaydı ve çok uyumsuz ürünler üretseydiler WiFi de doğmadan ölmeye mahkum olurdu. Oysa bir çok ürün birbiri ile sorun çıkartmadan çalışıyor, ama buna rağmen WiFi standardının a bazı varyasyonları bulunuyor. Temel standart 2.4 GHz bandında çalışan ve teorik olarak 11 Mb/s performansa ulaşan 802.11b standardı. Başka bir standart daha var, adına 802.11a deniyor ve sadece ABD’de kullanılıyor. Ayrıca 5 Ghz bandına yakın yerlerde çalıştığı için Fransada ve Avrupa’nın bir çok yerinde yasaklanmış durumda. Bu standardın bantgenişliği daha yüksek, 54 Mbit/s civarında, ancak kapsama alanı daha dar. Bazı üreticiler 802.11b’nin "dopingli" bir versiyonunu kullanıyorlar. 802.11b+ isimli bu versiyon 22 Mbit/s’lere ulaşabiliyor.

Henüz standartlaşmamış bir başka norm ise 802.11g. Bu standart da 2.4 GHz bandını kullanıyor ve 802.11b ekipmanlarla uyumlu çalıştığı için daha fazla gelecek vaat ediyor. Kapsama alanı birazcık daha dar ancak veri hızı 54 Mbit/s’lere ulaşabiliyor.

Kapsama Alanı, Veri Transfer Hızı ve Donanım

Kapsama alanı açısından bakıldığında WiFi sınırlı bir standart. Bütün üretici firmalar ürünlerinin teorik olarak 150 metreyi desteklediğini söylüyor. Ancak bu sadece ortamda herhangi bir engelleme söz konusu olmadığında gerçekleşiyor. Dahası, maksimum uzaklıkta veri transfer hızı 1 Mbit/s’lere düşüyor. Aslında WiFi bu tür uzaklıklara ulaşmak ve veri akışında sorunları engellemek için veri transfer hızını otomatik olarak dört ayrı seviyeye dönüştürebiliyor.



Kapsama Alanı (mt) Veri Transfer Hızı
150 1 Mbit/s
100 5.5 Mbit/s
80 8 Mbit/s
50 11 Mbit/s




GPRS NEDİR?

GPRS (General Packet Radio Service/Paket Anahtarlamalı Radyo Hizmetleri), verilerin mevcut GSM şebekeleri üzerinden saniyede 28.8 Kb’den 115 Kb’ye kadar varabilen hızlarda iletilebilmesine imkan veren, cep telefonu, dizüstü bilgisyar, PDA ve diğer mobil cihaz kullanıcılarına kesintisiz İnternet bağlantısı sunan bir mobil iletişim servisidir.

GPRS platformu sayesinde telefonunuzun özelliklerine göre cep telefonunuzdan ya da dizüstü bilgisayar ve cep telefonu aracılığı ile profesyonel kullanıcıların İnternet’e ve işyerlerindeki kurumsal bilgisayar ağlarına (intranet) bağlanmaları da mümkün olmaktadır. Dizüstü bilgisayarları ile İnternet’e kablosuz erişim sağlamak isteyen kullanıcılar, cep telefonlarını İnternet’e bağlanmak için gerekli modem olarak kullanarak Superonline GPRS ile kesintisiz İnternet erişimi sağlarlar.

GPRS, mobil iletişim teknolojisinde halen kullanılmakta olan devre anahtarlama (sadece tek bir kullanıcıya tahsis edilen bir hat üzerinden sürekli bağlantı) metodu yerine paket anahtarlama (aynı hattın birden çok kullanıcı tarafından paylaşıldığı ve iletişim hızının 115 Kb’ye kadar çıktığı bir yapı) yöntemini kullanmaktadır.

GSM ağlarının normal şartlar altında sunduğu 9.6Kb iletim hızıyla karşılaştırıldığında bu değerler 3 ile 12 kat arasında değişen bir performans artışını ifade etmektedir.
GPRS teknolojisi, kullanıcıya yüksek hızlı bir erişimin yanı sıra, bağlantı süresine göre değil gönderilen ve alınan veri miktarına göre ücretlendirilen ucuz iletişim olanağı da sağlar. Bu sistemde aboneler, İnternet’e bağlı kalındığı süreye göre değil, yalnızca alıp gönderdikleri veri miktarı kadar ödeme yaparlar. Böylece, Superonline GPRS servisi ile her zaman ve her yerde bağlantı halinde olmak, ucuz ve hızlı bir mobil erişim sağlamak mümkün olmaktadır.

GPRS(General Packet Radio Service) mobil iletişimde aslında yeni bir çağın kapısını açıyor. Ancak çoğumuz gelecekte hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olacak olan teknolojilerin temelinin GPRS ile atıldığının şuan da farkında değiliz. Yakın zaman (yaklaşık 2-3 sene) içinde mobil iletişimin hayatımızda şimdikinden çok daha fazla yeri olacak. Mobil iletişim için gelecekte kullanacağımız teknolojiler ise çok büyük ihtimalle bugün temelleri GPRS ile atılan UMTS gibi teknolojiler olacaklar.

GPRS, mobil iletişim teknolojisinde halen kullanılmakta olan devre anahtarlama (circuit-switched) yani sadece tek bir kullanıcıya tahsis edilen hat üzerinden sürekli bağlantı metodu yerine, paket anahtarlama(packet-switched) yani aynı hattın birden çok kullanıcı tarafından paylaşıldığı yöntemi kullanmaktadır. Paket-anahtarlama tekniğinde veriler gönderilmeden önce çok sayıda küçük pakete bölünür ve bu paketlerin her biri "varış adresinin neresi olduğu" bilgisine de sahiptir. Tüm paketler varış noktasına ulaştığında ise burada tekrar birleştirilirler ve orijinal veri elde edilmiş olur. Aslında paket-anahtarlama tekniği yeni birşey değildir. Sonuçta hergün kullandığımız internet’de paket-anahtarlama tekniğinin kullanıldığı dev bir network’tür.

Ayrıca GPRS paket anahtarlamalı teknolojisi ile eskiye oranla çok daha yüksek hızlarda mobil iletişim imkanı sağlayabilir. GPRS’de iletişim her biri 14.4Kbit/s ‘lik kapasiteye sahip slot’lar üzerinden sağlanır.(aslında bu slot’ların efektif kullanımı 9.6Kbit/s civarındadır) Ve aşağıdaki tabloda gördüğünüz gibi GPRS’de 12 farklı sınıf var. Ancak bu sınıflar değişik slot sayılarına sahip olsa da aynı anda sadece sınırlı sayıda slot aktif olabilir. Kısaca GPRS’in hızı cep telefonunuzun desteklediği sınıf ile doğru orantılıdır denebilir.



Down + Up Aktif Slot
Class 1 1+1 2
Class 2 2+1 3
Class 3 2+2 3
Class 4 3+1 4
Class 5 2+2 4
Class 6 3+2 4
Class 7 3+3 4
Class 8 4+1 5
Class 9 3+2 5
Class 10 4+2 5
Class 11 4+3 5
Class 12 4+4 5
Class A: Aynı anda hem GPRS hemde GSM hizmetleri
Class B: Dönüşümlü olarak GPRS/GSM hizmetleri
Class C: Aynı anda GPRS ya da GSM hizmetlerinden biri




Örneğin testler sırasında kullanacağımız Ericsson T68i Class 8 desteği verebiliyor. Yani aynı anda 4 slot’u downlink ve 1 slot’uda uplink için kullanabilir. Bu da yaklaşık olarak günümüz standart dial-up bağlantınızla ulaşabileceğiniz maksimum hızlara yakın bir download hızı sağlar. Ayrıca aynı anda GPRS ve GSM servislerinden yararlanıp yararlanamayacağınızı da telefonunuzun desteklediği sınıflar ve GSM operatörünüzün bu sınıflara verdiği destek ile belirlenir. Bazı telefon ve GSM operatörleri ile aynı anda hem telefon görüşmesi yapabilir hem de hatta kalabilirken bir diğerinde GPRS kullanılırken size ulaşılamayabilir.



Class 2 Trium Mondo
Class 4 Motorola 720i, T260, V70 Ericsson R520m
Class 6 Nokia 3650, 5100, 6100, 6310i, 6610, 6510,7210, 7650, 8310, 8910, 8910i
Class 8 Panasonic GD67, 76, 87, 96 / Raks 7530 / Siemens C55, M50, ME45, S45, S45i / Ericsson T65, T68, T68i, T200, T300, P800 / Motorola C336
Class 10 Siemens S55 / Philips Fisio 620,820




GPRS teknolojisi, kullanıcıya yüksek hızlı bir erişimin yanı sıra, bağlantı süresine göre değil gerçekleştirilen veri alışveriş miktarına göre ücretlendirilen iletişim olanağı da sağlar. Bu yönüyle GPRS, "sürekli bağlantı halinde" olma imkanı da sağmaktadır. İsterseniz her gün 24 saat bağlantı halinde kalabilirsiniz ve karşılığında sadece bu süre içinde gerçekleşen veri miktarı üzerinden fatura ödersiniz. Maliyetler açısından da bakılacak olursa, GPRS’in bir paket teknolojisi olması hem operatörler hem de kullanıcılar için çok daha verimlidir.

Yazımızda daha çok GPRS teknolojisin bu yönü üzerinde duracağız ve bu teknolojiden ICQ gibi düşük veri aktarım oranlarına ihtiyaç duyan programlarla nasıl faydalanabileceğimizden bahsedeceğiz.

Çünkü günümüzde standart bir internet kullanıcısı tercih ettiği servis sağlayıcıya ödediği abonelik ücreti haric, sadece telefon ücreti olarak bir saatlik bağlantı için 1.200.000TL ödemektedir. Eğer gece saat 22:30’dan sonra internet’i kullanmak isterseniz bu ücret indirime tabii tutularak 720.000 TL’ye kadar düşebiliyor. Ancak yinede bu ücretlendirme indirimli saatlerdeki tarife ile bile internet’i sık olarak kullananlar için ay sonunda oldukça yüklü faturalar ile karşı karşıya kalmak manasına geliyor.

Hergün indirimli tarifenin uygulandığı 22:30’dan sonra internet’e bağlansanız ve sadece 1 saat bağlı kalsanız bile ay sonunda internet servis sağlayıcınız haric sadece bu bağlantı ücreti olarak yaklaşık 22Milyon fatura tutarınıza eklenir. Ancak bir çoğumuz genellikle 1 saat den fazla bağlı kalıyoruz ve saat 22:30’dan sonra bağlanmaya dikkat edenlerin sayısı da oldukça az. Bu da demek oluyor ki tahmin ettiğimiz fatura miktarı sıklıkla internet’i kullananlar için minimumlara yakın tutarları yansıtıyor.

Halbuki ICQ başında geçen saatler için eğer GPRS’i kullanırsanız bu kadar yüksek meblağlar ödemenize gerek yok. İhtiyacınız olanlar ise GPRS destekli bir cep telefonu, GPRS kullanımına açık bir hat ve GPRS destekli telefonunuz ile bilgisayarınızı haberleştirecek bir yol. Eğer bu şartları yerine getirirseniz ICQ başında geçen zamanlarda ödediğiniz telefon faturalarının tutarlarını 10 kat kadar düşürebilirsiniz. Çünkü ICQ’nun bazı versiyonları gerçekten çok düşük veri iletişimine ihtiyaç duyuyor. Bu sayede GPRS’in sadece aktarılan veri miktarı üzerinden ücretlendirme mantığı ile %100 örtüşüyor.

affraid affraid
Cihad Arcagök
Cihad Arcagök
Co-Admin
Co-Admin

Mesaj Sayısı : 93
Yaş : 36
Kayıt tarihi : 02/09/07

https://aktifbilgisayar.yetkinforum.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz